Auto’s voor mensen met een beperking bestaan al tientallen jaren. Maar de stijlvolle, gebruiksvriendelijke voertuigen voor mensen met een handicap, die tegenwoordig beschikbaar zijn bij grote leveranciers zoals Allied Mobility, hebben de afgelopen jaren een lange weg afgelegd, zowel wat kwaliteit als betaalbaarheid betreft.

Terugkijkend maken onze moderne rolstoelauto’s deel uit van de bredere evolutie van het vervoer voor mensen met een beperking. Sommigen onder u herinneren zich misschien de auto’s met drie wielen of autoscooters; vreemd uitziende autootjes met een verhoogd dak of onelegante welzijnsbussen’ met een industrieel ogende lift (waarvan sommige nog steeds in gebruik zijn).

Hindernissen voor het vervoer van mensen met een beperking

Zelfs tot enkele jaren geleden waren voertuigen die mensen in een rolstoel konden vervoeren relatief zeldzaam, niet in de laatste plaats vanwege de hoge kosten voor de ombouw.

Tot voor enkele jaren werd de ombouw van voertuigen voor mensen met een beperkte mobiliteit verstrekt door kleine, lokale leveranciers, die een eenmalige ombouw uitvoerden. Helaas was deze aanpak tijdrovend en prijzig, wat de ombouw van voertuigen voor mensen met een handicap te duur maakte.

Dit betekende dat het openbaar vervoer voor de meeste rolstoelgebruikers de enige andere optie was. Natuurlijk zijn voor veel mensen met een handicap de standaardvervoerdiensten, inclusief bussen en treinen, niet makkelijk toegankelijk. Speciaal vervoer, zoals Regiotaxi in Nederland, biedt een welkome reddingslijn, maar dikwijls niet frequent genoeg. De dienst moet ruim van tevoren worden geboekt en komt in de vorm van hoge, onelegante welzijnsbussen’, die schreeuwen dat ze een voertuig voor mensen met een handicap zijn.

Een rolstoelauto kopen: de evolutie van de aankoop van aangepaste auto’s voor mensen met een beperking

Gelukkig zijn de opties voor gehandicaptenvervoer de afgelopen jaren met grote sprongen vermeerderd.

  • De Belgische bus- en treindienstverleners zijn veel beter geworden in het voorzien in de behoeften van rolstoelgebruikers (hoewel er nog ruimte is voor verbetering).
  • Taxidiensten in veel Belgische steden zijn ook sterk verbeterd, dankzij vooruitstrevende taxibedrijven die minstens een aangepaste auto voor een rolstoel aan hun wagenpark hebben toegevoegd.
  • Aanbieders van gemeenschapsvervoer gebruiken steeds meer manoeuvreerbare en comfortabele rolstoeltoegankelijke minibussen en monovolumes, en bieden meer vraaggerichte responsieve transportdiensten voor mensen met een beperking.
  • Auto’s voor personen met een handicap zijn bijna onherkenbaar verbeterd qua uiterlijk en kwaliteit. Cruciaal is dat ze ook veel betaalbaarder zijn geworden voor de gemiddelde particulier met een beperkte mobiliteit.

 

De juiste ombouw van een voertuig voor u

Misschien is de grootste transformatie binnen het vervoer voor personen met een beperking, het aantal voertuigen dat eigendom is van particulieren met een handicap en hun families. Dit is tot stand gekomen door de vooruitgang in technologie en productie-efficintie bij grotere adaptieve bedrijven voor aangepaste voertuigen, zoals Allied Mobility, die nauw samenwerken met lokale mobiliteitspartners.

Nog niet zo lang geleden zagen auto’s voor mensen met een handicap er log uit, ze waren onhandig in het gebruik en duur in aankoop. Vandaag:

  • biedt Allied Mobility een reeks stijlvolle voertuigen voor mensen met een beperking van toonaangevende automerken.
  • Onze auto’s voor personen met een handicap hebben een speciale bodemverlaging, wat betekent dat ze er aan de buitenkant hetzelfde uitzien als standaardauto’s van hetzelfde type.
  • Ons moderne assortiment auto’s voor mensen met een handicap biedt een makkelijke en comfortabele rolstoeltoegang, been- en hoofdruimte.
  • Onze mobiliteitspartners helpen u met het aanbieden van extra rijhulpmiddelen, draaistoelen en opslagaanpassingen om uw voertuig nog toegankelijker te maken.
  • Bekijk de Allied Mobility-partners in België

Vertrouw op een van Europa’s toonaangevende fabrikanten van auto’s voor personen met een beperking.